Oboreni svi rekordi vršačke „Trke uz stepenice“


Oboreni svi rekordi vršačke „Trke uz stepenice“

Trka uz stepenice na Vršačkom bregu po treći put organizovana je u subotu, 30. maja. Start trke je bio kod Sportsko-poslovnog centra Milenijum, a cilj na vrhu brda zvanog Misa kod Crkve Svetog krsta.


Miloš Gašović iz Atletskog kluba "Dinamo" iz Pančeva i Dragana Marinković iz Atletskog kluba "Kosovo Polje" iz Beograda, sa rekordnim vremenima, pobednici su ove nesvakidašnje trke koju organizuje Vršački atletski klub 1926.

Gašović je oborio rekord staze, koji sada iznosi 4 minute 10 sekundi i 56 stotinki. Stari rekord staze (4:33:41, Milan Todorović, OAK Beograd) oborio je i drugoplasirani Miloš Dačević iz AK "Cerski junaci" iz Beograda sa vremenom 4:27:15. Treće mesto osvojio je Nenad Jovanović iz ARK "Fruška gora" sa vremenom 4:47:43.

Marinkovićeva je zahtevnu stazu pretrčala za rekordnih 6 minuta 21 sekundu i 49 stotinki. Drugo mesto zauzela je Marija Kanački iz AK "Partizan", inače Vrščanka koja živi i radi u Beogradu, sa vremenom 6:40:39. Treće mesto osvojila je Aleksandra Stošić iz AK "Zvezda" sa vremenom 6:49:39. Dosadašnji rekord staze, u konkurenciji trkačica, držala je Vrščanka Bojana Jovanović iz VAK 1926, pobednica prve dve trke, koja ove godine nije mogla da nastupi zbog oporavka od operacije slepog creva.

Oboren je još jedan rekord. Na trećoj "Trci uz stepenice" učestvovalo je 92 takmičara i takmičarki, a o stazi brinulo je više od 70 volontera. Srećom, prisutne ekipe hitne pomoći i policije, nisu imale posla. Nenad Habibović predsednik VAK 1926 zahvalio se svima što je treća"Trka uz stepenice" prošla u najboljem mogućem redu, a učesnici koji imaju iskustva sa trkama uz Beograđanku i Avalski toranj ističu da je ova trka u Vršcu zahtevnija, ali i da je organizacija daleko bolja.

Vršačka trka spada u jednu od najekstremnijih trka u Srbiji. Pred trkačima je nesvakidašnji izazov, staza od 750 metara, visinske razlike 107 metara između starta i cilja. Takmičari moraju da savladaju 430 stepenika, sa konstantnim usponom od 18 odsto, podsetio je Habibović.

On je dodao da je ideja ove sportske manifestacije promocija trčanja, zdravog načina života, ali i nekoliko znamenitosti Vršca, u prvom redu SPC Milenijuma, jedne od najlepših sportskih hala na Balkanu i Vršačkog brega sa karakterističnim stepeništem i Crkvom Svetog krsta – najstarijom katoličkom crkvom u Banatu sazidanom 1720. godine.

Drago nam je što će svi učesnici ovogodišnje trke poneti najlepše uspomene iz naše lepe varoši. Spremamo se da sledeće godine ponovo oborimo neke od danas postavljenih rekorda, dodao je Nenad Habibović, predsednik VAK 1926.


Organizator trke Vršački atletski klub 1926 se potrudio da bude izuzetan domaćin. Svi takmičari su dobili učesničke medalje, diplome, vodu, voće, slatkiše, fotografije. Pobednici u muškoj i ženskoj trci su dobili vredne nagrade: pehare, medalje, novčanu nagradu (za prvo mesto 3.000 dinara, za drugo mesto 2.000 dinara, za treće 1.000 dinara i poklon-pakete). Nagrađeni su i osvajači 4. i 5. mesta, kao i najstariji takmičar, najbrža Vrščanka i najbrži Vrščanin. Nakon svečanog proglašenja pobednika, usledilo je druženje svih takmičara i volontera uz ručak u predivnoj prirodi Vršačkih planina, a potom su svi zainteresovani posetili Vršački zamak, koji je svečano otvoren za posetioce 29. maja na Dan i slavu grada Svetog Teodora Vršačkog.


 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *